«Hvorfor bruker du tid på en populærvitenskapelig blogg, egentlig?»

Standard

Om vi vil alternative fakta, kunnskapsforakt og liksomekspertise til livs, trenger vi flere kunnskapsformidlere. Bli med på dugnaden! 

Spørsmålet i tittelen på dette innlegget har jeg fått noen ganger etter at jeg oppretta Språknerderiet. For all del, jeg får hovedsakelig gode tilbakemeldinger og klapp på skuldra, men innimellom føler jeg meg bitte litt mistenkeliggjort. Burde jeg ikke egentlig konsentrere meg om avhandlinga? Hva er det jeg egentlig får ut av det? Og er det ikke egentlig nok populærvitenskapelige blogger der ute?

blogg

For å ta det første først: De gangene jeg ikke greier å konsentrere meg om avhandlingsskriving, er det ikke på grunn av bloggen. Blogg og avhandling er to vidt forskjellige ting, og å holde på med det ene trenger vel ikke være til hinder for det andre? Jeg er også glad i å løpe, lese og strikke, og bruker en del tid på det – det stjeler like lite (evt. mye) av oppmerksomheten fra avhandlinga som blogginga gjør.

Under har jeg lista opp noe av det jeg får ut av å blogge om språk – til inspirasjon for andre som vurderer å opprette en populærvitenskapelig blogg:

 • Øving i å skrive pedagogiske tekster. Det er varmt anbefalt! Jeg er sikkert ikke den eneste som trenger det.
 • Et litt annet perspektiv på språkvitenskapelige tema, og kontakt med både profesjonelle og ikke-profesjonelle språknerder.
 • Utløp for skrivelyst. For noen av oss kan det faktisk være lystbetont å skrive, og det henger kanskje sammen med det første punktet.
 • Det er lærerikt, og jeg får repetert en del emner.

Her kommer forsvarstalen (les: forsvarspunktlista) for bloggens eksistens:

 • Det er mange språknerder der ute, inkludert skapspråknerder. Noen av disse har forhåpentligvis glede av å lese tekstene her.
 • Jeg har lyst til å vise at språk handler om mer enn preskriptive regler og «skikk og bruk». Grammatikk er en skattkiste av interessante fenomener!
 • Det fins mange gode språkvitenskapsformidlere, men det er plass til flere.
 • Grammatikk er så fascinerende at jeg bare skrive om det.

Til slutt vil jeg si at en av de viktigste grunnene til å formidle kunnskap – i disse postfaktuelle tider – er denne:

If serious academics do not attempt to reach a wider audience, someone else will, and there is no guarantee that they are going to uphold the intellectual standards that we desire. Without a change in the existing academic culture, we will continue to see public debate on important issues derailed by factual errors and invalid reasoning. If we really are committed to the old-fashioned ideals of education and the pursuit of knowledge — and in today’s corporate environment, that is no longer a given — it seems that we should be rewarding the attempt to reach a broader audience.Paul Dicken i The Chronicle of Higher Education.

Akademikere og fagfolk der ute: Ikke knug på kunnskapen din. Ta mer plass! 


PS: Vil du skrive gjesteinnlegg på Språknerderiet, så ta gjerne kontakt!

Reklame

2 kommentarer om “«Hvorfor bruker du tid på en populærvitenskapelig blogg, egentlig?»

 1. OO

  Følte for å kommentere dette. Jeg synes du er modig som har en populærvitenskapelig blogg. Og jeg er rett og slett misunnelig. (Jeg har veldig lett for å bli misunnelig, og har kanskje en litt for romslig oppfatning av hvilke følelser ordet misunnelig kan vise til — jeg unner deg jo den fine bloggen.) Synes det er rart du føler du må forsvare den. En av grunnen til litt misunnelse er faktisk at jeg tenker det å ha en populærvitenskapelig blogg kan være positivt når en søker jobb en gang i framtida. Det viser jo virkelig vilje til, erfaring med og ikke minst evne til formidling (som tross alt er noe som vurderes ved ansettelse i vitenskapelige stillinger). Ja, og effektivitet og overskudd! Men mest er jeg jo misunnelig på selve evnen. Per nå har jeg vel starta på to-tre gjesteinnlegg jeg hadde tenkt til å tilby deg, men jeg får det ikke til. Det blir så vanvittig mye tekst, og når jeg skrevet flere sider uten å komme til poenget, så innser jeg at jeg absolutt heller burde bruke tida på å kutte og rydde i den derre avhandlingsteksten istedenfor å irritere meg over noe som kanskje muligens etter dager med pussing kunne kalles populærvitenskapelig tekst … (På formidlingskurs så hadde jeg en tekst jeg serr må ha jobba ukesvis med, og forenkla og forenkla, og nesten grått mens jeg følte alt jeg ville si, forsvant litt etter litt i prosessen — og da vi skulle lese hverandres tekster på kurset, så orka verken kursholder eller de andre deltakerne å lese teksten min — i setning to eller tre hadde de visst syntes det ble for komplisert. Men de leste tekstene til alle de andre deltakerne … )

  Liker

  • Urd Vindenes

   Skrivesperre kan jeg kjenne meg igjen i, og det er ikke gøy! Jeg tror ikke du skal bekymre deg over at du ikke formidler mer enn du gjør – du har jo blant annet vært på Språkteigen og forklart emnet ditt kjempefint der! Dessuten er det tross alt viktigere i vår bransje å publisere for fagfeller. Når det er sagt, håper jeg veldig på et innlegg fra deg her på bloggen, for du kan masse som jeg og andre hadde hatt stor glede av å lese om! («Problemet» er vel kanskje at du gjerne vil formidle litt for mye, om jeg har skjønt deg riktig). Rart å tenke på at noen kan være (mis)unnelig på bloggen, forresten. Jeg tar det som et (en?) kompliment. 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s